inspiratsioonikoht

AmbulARToorium on inspiratsioonikoht. Tasuta jagatud vabadus olla nii, kuidas soovid. Tule heade mõtetega ja tee!

Tartumaal Peipsi ääres keset vanausuliste külasid asub kunstikeskus ambulARToorium. Kohalikud Kasepää elanikud hüüavad teda hellitavalt kunstisalongiks või näitusemajaks või koguni fotogaleriiks. Kunagi ammu-ammu tegutses selles majas ambulatoorium, veel varem kohalik kool.

Aastal 2007. sai lagunevast, aga hea auraga majast pesa kõigile kunsti- ja vanausuliste eluolu huvilistele. Kuigi endiselt renoveerimata, on siin nüüdseks näitusi teinud loodusfotograaf Fred Jüssi, Klaabu isa Avo Paistik, keraamik Kadri Jäätma, lisaks noored fotokunstnikud. Suvel 2012 oli Pipi segasummasuvilat meenutav maja näitusi nii täis, et kõik ei tahtnud ära mahtuda – Tõnu Nooritsa ja Arvo Iho fotonäitus ning Ats Parve dokumentatsioon inimesest sõdurinahas on eksponeeritud ka praegu. Lisandunud on Tuuli Pilvisto nägemus vanausulistest, Agne Pilvisto ekperimentaalteos “Ja jumal lõi naise” sündisid fotolavastust õppides fotolaagerdamise käigus. On korraldatud ka mitu väiksemat kontserti (Jää-äär, Hilisejad, Pilvikud jne) ning 2012. aasta ambulARTooriumi-suve lõpetas Maike Londi ning Kaja Kannu eksperimentaaletendus SPA. Seno suurimaks ja olulisemaks sündmuseks on jäänud aga 2013. suvel toimunud Vene Filmi Päevad, mis tõi kolme päeva jooksul kokku filmihuvilisi kogu Eestist, sest programm oli ligitõmbav – alates Sulev keeduse “Varesesaare venelastest” kuni Heilika Pikkovi “Õlimäe õiteni” ja Arvo Iho “Karuzmarjani” välja. Rahvusvaheline programm tõi kolmel päeval kokku ligi 600 inimest ning Peterburist saabunud etno-folk-elektro-ansambel Iva Nova pani tantsima terve külatäie rahvast. Vene Filmi Päevadest loodame kujundada traditsiooni ning juba 2015. aasta suvel peaks toimuma Vene Filmi Päevad 2.

Ühelt poolt on meie idee olla koduks mistahes kunstiga seotud tegevustele (näituste korraldamisest Euroopa kunstnike vahetusprogrammini); teisalt jätkata vanausuliste elava kultuuripärandi dokumentaliseerimise ja selle talletamisega fotokunstis.



Kuna kultuurisaade “OP!” austas meid esimesel tegutsemisaastal HEA PROJEKTI auhinnaga, siis oleme endiselt täis tahtmist ja soovi, et AmbulARToorium kujuneks vahvate kunstiideede sündimise ja täitumise pesaks, millele saate oma heatahtliku panuse anda.

Arhiiv